Lär mer om materialet

Kakel

Kakel är vad man kallar finkeramik och kakelplattor är tillverkas av lergods som glaseras och bränns vid ungefär 1000 grader. Eftersom lergods är poröst har kakel en viss förmåga att suga upp fukt genom plattan men framför allt genom fogen. Kaklets poröshet gör den olämpligt att gå på och eftersom den suger åt sig fukt ska den inte montera utomhus med tanke på frost och minusgrader.

Klinker

Klinker kallas de keramiska plattor som tillverkas av stengods, bränns vid högre temperatur och blir betydligt mer hållbart och slitstark. Eftersom leran är hårdare bränd och inte lika porös som finkeramik lämpar sig klinker utmärkt som golv i de flesta sammanhang. Det man måste tänka på är att en klinker inte är per automatik frostsäker, dvs den kan fortfarande vara olämplig utomhus. Kolla alltid på produktens informationsblad för att se samtliga egenskaper på just din klinkerplatta.

Mosaik

Mosaik är små bitar av glas eller keramik som man sätter tillsammans till en enhet. Ibland bildar de ett mönster och ibland är de bara en mindre variant av en större platta. I dessa fall upplevs mosaik som mer färgskiftande eftersom en nersågad kakel- eller klinkerplattas nyanser blir mer framträdande med mer fog och mindre storlek. Storleksmässigt är mosaik 10×10 cm eller mindre, 5×5 cm och 2,5x,2×5 cm är vanliga standardmått på symmetrisk mosaik. Mosaik har ingen bestämd form utan bitarna kan vara rektangulära, kvadratiska eller helt osymmetriska.
Kommersiell mosaik sitter ofta monterade på ett plastark för att underlätta plattsättningen. Arken är lätta att dela med en kniv om man behöver justera storleken. Det innebär också att du lätt kan, ur ett standardark 30×30 cm mosaik, skära ut egna bårder på 10×30 cm att använda som exempelvis dekor på vägg i badrum.

Granitkeramik

Granitkeramik har en bas av porslinslera och plattan torrpressas innan den bränns. Ordet ”Granit” i granitkeramik är därför missvisande förutom att plattan är hård som granit. En platta gjord i granitkeramik går att använda på golv och sättas på vägg. De allra flesta är frostsäkra och utmärkta att lägga även utomhus, på uteplatser, i garage och på riktigt slitutsatta områden. Slitstyrkmässigt är ligger granitkeramik högre än PEI-5 och är därför det mest trygga alternativet att lägga på golv. De flesta plattor i storformat, dvs 60×60 cm och större, är oftast granitkeramik.

Kanter

Det finns två typer av kanter på kakel och klinker. Runda kanter eller raka kanter. Det finns ingen kvalitetsskillnad på dessa kanter och på varje produkts informationssida står det vilken typ av kanter plattan har.

  • Runda kanter, en tillverkningsteknik är att man pressar ner plattor i formar inför bränning. I dessa fall får man de klassiska runda kakelkanterna som tillåter och passar utmärkt till en fogbredd runt 3-5mm
  • Raka kanter, efter bränning av kakel och klinker fortsätter bearbetningen med att laserskära plattorna så det blir raka kanter. Plattor i storformat är så gott som alltid raka; rektificerade.

Användningsområde

Keramiska plattor är huvudsakligen tänkta att sitta som så väl dekor som skyddande lager på vägg och golv. Man använder kakel och klinker på ytor och områden som inte passar att putsa, måla eller tapetsera eftersom det är slitstarkt, tåligt och enkelt att hålla fräscht och rent.

  • Kakel sätts inomhus på alla väggar. Vanligast är att vi sätter kakel i badrum, toaletter, kök och tvättstugor men blir allt vanligare även i andra rum där man vill dekorera eller skydda väggen.
  • Klinker lägger vi på golv i så väl privata hem som i offentliga utrymmen. Ett klinkergolv är snyggt och enkelt att hålla rent samtidigt som det ger rummet en varm och ombonad känsla. Många klinker är frostsäkra och kan även läggas utomhus.
  • I badrum är mosaik utmärkt att använda som golv i dusch. En traditionell dusch med vanligt golvavlopp måste ha ett vinklat fall till golvbrunnen så vatten kan rinna ner. Om man har större plattor, ex. 30×30 cm, kan det vara svårt att vinkla ner dessa klinkerplattor. Många tillverkare har därför större plattor nersågad till mindre mosaik så du får ett mer enhetligt golv. Mosaik i kök är effektfullt och snyggt eftersom det är en yta som ofta man belyser med spotlights och man får en spännande yta mellan bänkskiva och skåp eller köksfläkt. Mosaiken bildar även en skyddande yta för fett och stänk vid spisen och är en lätt yta att hålla rent.
  • Granitkeramik – Detta är plattan som du kan sätta precis överallt, inomhus som utomhus. Som golv i badrum men också i garage och butiker. Många granitkeramikplattor kommer i så väl mindre storlekar som storformat 60×60 cm men också större. Dessa plattor är de mest slitstarka du kan lägga i hem och offentliga miljöer. Den är också svårast att bearbeta och kräver mer tid vid sättning.